Aluatul de cozonac:
- 2 kg faina
- 500 g zahar
- 80 g drojdie proaspata
- 8 galbenusuri
- 150 ml ulei
- 600 ml lapte dulce sau acru
- 1/2 pachet unt
- 200 g smantana
- coaja de la 1 lamaie
- 1 esenta de rom
- 1 esenta de vanilie
- 4 pachetele de zahar vanilat
- 2 lingurite cu sare
- 200 ml bors proaspat.
Bati bine galbenusurile cu sarea. Freci drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Adaugi borsul cald, adaugi faina si bati, facand o maia subtire ca smantana.
Lasi la crescut, iar cand isi mareste volumul, rastorni maiaua peste faina si amesteci bine. Incorporezi ouale, apoi laptele caldut, smantana si untul inmuiat. La urma adaugi uleiul, putin cate putin.
Framanti aluatul pana se desprinde de maini si face basici.
Crema pentru cozonac:
- 500 g miez de nuca macinat
- 8 albusuri
- 30 g cacao
- 100 g zahar
- 100 g stafide
- coaja de la o portocala taiata marunt
- 1 fiola esenta de fistic
- 2 pliculete zahar vanilat.
Dupa ce aluatul a crescut, il rastorni peste o planseta sau pe masa unsa cu ulei si il imparti in 4 parti egale, intinzi fiecare bucata cu sucitorul, cam de 60 cm lungime si 25 cm latime si adaugi compozitia de nuca.
Presari peste fiecare bucata stafide si coaja de portocala. Rulezi sub forma de sul si impletesti apoi cozonacul.
Pui cozonacul in tavi, in care ai pus in prealabil, hartie de copt sau le-ai uns cu putina margarina si le-ai tapetat cu faina.
Lasi aluatul la crescut in tava, inainte de a-l baga in cuptor.
Ungi cozonacul cu ou batut si il presari cu zahar.
Coci in cuptorul preincalzit, la foc moderat timp de 40-50 de minute.
Calitatea cozonacului depinde de ingredientele pe care le folosesti (toate trebuie puse calde), dar si de framantat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu