duminică, 8 iulie 2012

Reteta budinca diplomat

Există două teorii despre apariţia acestui dulce. Unii susţin că numele 'diplomat' vine de la un faimos diplomat rus, Karl Robert Nesselrode (cunoscut de asemenea si ca Charles de Nesselrode), acelasi al carui nume a inspirat si o inghetata (îngheţata Nesselrode), un împatimit al budincilor englezeşti. Alţii susţin varianta că numele acestei prăjituri vine de la faptul că a fost servit in meniul unei conferinţe diplomatice, iar pentru că a avut un mare succes printre invitaţi, chef-ul bucătar a decis să publice reţeta.
Cert este că, în prezent, este un dulce care astăzi este gătit în toată lumea.




Ingrediente pentru prăjitură

  • 150 g margarină
  • o lingură pesmet (pâine uscată)
  • 11 felii foarte subtiri de pâine albă
  • 1 ceaşcă de lapte
  • 1/3 ceaşcă migdale tocate
  • 1/3 ceaşcă coacăze
  • 1/3 ceaşcă stafide
  • 2 linguri malai (faină din porumb)
  • 2 lingurite esenţă de vanilie
  • 1 ceaşcă zahăr foarte fin
  • 4 ouă, separate

Mod de preparare

  1. Ungeţi un vas cu ulei, după care presăraţi pesmetul.
  2. Separaţi coaja de la paine de miez. Miezul îl tăiaţi miezul în cuburi şi puneţi-l într-un bol mare.
  3. Puneţi laptele la fiert într-o cratiţă. Când a ajuns la punctul de fierbere, presăraţi bucăţile de pâine, acoperiţi, şi lăsaţi aşa timp de 30 de minute. Apoi bateţi pâinea înmuiată cu o lingură de lemn şi adăugaţi migdalele, fructele şi mălaiul.
  4. Bateţi margarina, esenţa de vanilie şi zahărul într-un vas mic, cu mixerul, până când devine uşoară şi pufoasă, după care bateţi gălbenuşurile. Presăraţi mixtura de margarină în mixtura de pâine.
  5. Bateţi albuşurile oualelor într-un vas, după care încorporaţi în mixtura de pâine, în două serii.
  6. Turnaţi mixtura în vasul pregătit la pasul 1, acoperiţi cu o folie unsă cu ulei şi securizati cu o aţă sau un capac. 
  7. Puneţi vasul într-o cratiţă mai mare cu apă cocotită, astfel încât să ajungă până la jumatatea vasului cu mixtura (bain marie). Lăsaţi să fiarbă în bain marie pentru 2 ore, completând cu apă cand mai e nevoie.

Budinca diplomat se serveşte caldă, cu smântână sau cremă custard.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu