duminică, 24 iunie 2012

Reteta alvita cu miere

Ce-i mai dulce ca alvita? Prajitura dulce romaneasca, facuta din zahar, miere, nuci si albus de ou, este parte a unui obicei de Lasata Secului, o ceremonie practicata in sudul tarii - Baterea alvitei (halvitei). Este un prilej de mare veselie colectiva, o petrecere tinereasca organizata mai ales de catre adolescenti. Alvita legata cu o sfoara, este plimbata prin fata tinerilor care organizati pe echipe de cate doi, cu mainile legate la spate, incearca s-o prinda cu gura, lucru extrem de dificil, cel mai ades reusind doar sa se murdareasca pe fata si pe haine.

Pentru prepararea acestui dulce ai nevoie de:
  • 5 albusuri
  • 400 g zahar
  • 300 g nuci
  • un borcan de miere (300 g)
  • zeama de la o lamâie
Mod de preparare
Se curata nucile si se pun pentru 10 minute intr-o tava in cuptorul fierbinte, dar fara foc. Se amesteca de 2-3 ori si, cind sint fierbinti, se freaca miezul de nuca intre palme, pentru ca acesta sa se curete de cojile uscate.
Intr-un vas smaltuit, se pun albusurile batute spuma tare, adaugind zaharul si zeama de lamiie (toate odata). Se continua sa se bata amestecul cu telul, pastrind vasul pe plita fierbinte, pe flacara mica, peste care s-a pus o placa metalica. Cind spuma se tine in tel, fara sa mai cada, este gata.
Intre timp, se pune pe foc mic mierea sa se incalzeasca si se toarna peste albus, dar se bate tare amestecul cu telul 10 minute.
Compozitia se umfla ca o spuma moale, pentru ca mierea subtiaza albusul, ce se va intinde ca o coarda. Cind spuma isi pastreaza forma, se ia vasul de pe foc si se pun nucile.
Optional, compoziţia se poate întinde în strat de 2 cm, cât este caldă, pe foi de napolitana, iar deasupra se pune o altă foaie şi se presară usor cu palma.
Dupa 1-2 zile, se taie alvita in romburi sau in patrate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu